Suomenlinna on yksi Suomen suosituimmista matkailukohteista, joka houkuttelee vuosittain yli miljoona kävijää ympäri maailmaa. Se on myös yksi Helsingin kaupunginosista ja koti noin 800 asukkaalle.
Suomenlinna on merkittävä kohde, joka tarjoaa vierailijoilleen runsaasti nähtävää ja koettavaa. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin vuonna 1748. Rakennustöitä johti eversti Augustin Ehrensvärd, joka suunnitteli linnoituksen ja sen puolustusjärjestelmän. Rakennustyöt kestivät yli 20 vuotta ja linnoitus valmistui lopullisesti vasta vuonna 1776. Se on ollut osa Suomen historiaa jo yli 250 vuoden ajan.
Suomenlinna on myös maailmanperintökohde, jonka ainutlaatuinen sotilasarkkitehtuuri ja historia ovat tuoneet sille ansaitun paikan Unescon maailmanperintöluettelossa. Linnoituksessa on useita museoita, joissa voi tutustua tarkemmin sen historiaan ja arkkitehtuuriin. Vierailija saa myös nauttia upeista merellisistä näkymistä.
Jos etsit rauhaa, valitse vierailuaikasi huolella
”Mieluummin katselisin taulun kuivumista kuin viettäisin aikaani Suomenlinnassa”, sanoi joku ulkomainen turisti. On totta että kohde on talvella aika hiljainen; monet palveluista ovat kiinni, eivätkä ovet aukea turistille.
Talvella Suomenlinna on meditoivan rauhallinen kävelykohde, mutta kesällä kaikki on toisin. Alueen valtaavat turisti- ja nuorisojoukot ja linnoitussaaristo muuttuu kesänviettopaikaksi kaupunkilaisille. Kuudesta saaresta muodostuvan Suomenlinnan asukkaat jäävät vähemmistöön vierailijarynnistyksen keskellä.
Jos haluaa nauttia rauhasta Suomenlinnassa, kävellä rauhassa vallituksilla ja ihastella merinäkymiä, kannattaa ajoittaa vierailu muihin ajankohtiin kuin kesälomiin ja viikonloppuihin. Linnoitus on erittäin suosittu ja matkailijoita kohteessa käy vuosittain satojatuhansia.
Suomenlinna on varsin viihtyisä arkipäivisin – samaten syksyllä ja keväällä kun väkijoukot eivät ole löytäneet tietään kallioille.
Maailman paras piknik-paikka on sinun
Suomenlinna on luonteeltaan epäsäännöllinen bastioni, joka koostuu muureista, porteista, pihoista, rakennuksista, poluista ja yllätyksistä. On helppoa vaellella minne nenä näyttää ja löytää jotakin uutta.
Suomenlinna onkin kävelijöiden keidas. Alue on laaja, joten jaloille riittää töitä. Vierailijat voivat myös pujahtaa alueen hämäriin tunneleihin, jotka perheen pienimpien mielestä varmasti ovat jännittäviä. Vallitusten jättiläismäiset tykit ovat ikisuosikkeja.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että pieniä lapsia ei ole syytä päästää juoksentelemaan alueella vapaasti sillä korkeilta muureilta ja muurien aukoista voi pudota.
Linnoitus on täynnä loistavia piknikiin ja auringonpalvontaan sopivia nurmikenttiä ja kallioita ja yksi suurimmista nautinnoista onkin ottaa mukaan omat eväät, etsiä ikioma viltin kokoinen tontti jostakin ja loikoilla eväiden ja kahvin äärellä meren kimalluksessa.
Suomenlinnan nähtävyyksiä
Suomenlinna taipuu moneksi ja jokainen varmastikin nauttii siitä omalla tavallaan. Tässä lista niille jotka etsivät suosittuja vierailukohteita.
Lauttamatka
Suomenlinnaan on helppo matkustaa Helsingin keskustasta. Matka taittuu vesitse lautalla, joka liikennöi Kauppatorilta linnoitukseen ympäri vuoden. Kesällä ja syksyllä käytössä on myös vesibussi. Tarjolla on myös vierasvenesatama, joka sijaitsee keskellä linnoitusaluetta.
Jo pelkkä matka Suomenlinnaan on elämys, kun voit katsella Helsinkiä mereltä, ihailla saaria, sekä bongata matkustajalaivoja ja pienempiä pursia.
Rantakasarmi
Rantakasarmi on vaaleanpunainen pitkä rakennus linnoitussaaren pohjoisrannassa. Saarelle lautalla tulevat huomaavat rakennuksen ensimmäisenä rantautuessaan. Kasarmin läpi kulkee Suomenlinnan pääportti. Siinä sijaitsee mm. Suomenlinnan vierailijakeskus, ravintola ja panimo.
Suuri linnanpiha
Suuri linnanpiha oli linnoituksen pääaukio ja hallinnollinen keskus 1760-luvulla. Pihaa reunustivat mm. komendantintalo ja päävartio. Aukion keskellä on Suomenlinnan perustaja Augustin Ehrensvärdin hauta ja hautamuistomerkki. Sen reunalta löytyy myös Ehrensvärd-museo, joka esittelee linnoituksen ruotsalaista kautta.
Kuninkaanportti
Suomenlinnan eteläkärjessä sijaitsee upea Kuninkaanportti, joka aikoinaan oli linnakkeen ensisijainen sisäänkäynti ja josta on muodostunut linnoituksen tunnus. Jos linnoitussaaren linnamaisuus jossakin on kohdallaan niin juuri kuninkaanportin kohdalla.
Suomenlinnan telakka
Suomenlinnan telakka on Suomen vanhin ja jopa yksi maailman vanhimmista toiminnassa olevista allastelakoista. Telakalla on valmistettu ja korjattu laivoja jo 1700-luvulta lähtien. Tänä päivänä kuivatelakan isossa altaassa kunnostetaan puisia purjealuksia, ja telakoituja laivoja voi katsella näköalatasanteelta. Hauskaa on seurata keväällä ulostelakointia, jolloin allas täytetään vedellä.
Sukellusvene Vesikko
Sukellusvene Vesikko oli käytössä toisessa maailmansodassa ja se on nykyään avoinna yleisölle. Se laskettiin vesille vuonna 1933, mutta on nyt tukevasti kuivalla maalla. Vesikon ahtaisiin sisätiloihin pääsee myös tutustumaan.
Museot
Suomenlinnassa on useita museoita, jotka kertovat linnoituksen historiasta ja merenkulusta. Tarjolla ovat Sukellusvene Vesikon lisäksi Suomenlinna-museo, Ehrensvärd-museo, Sotamuseon maneesi, Suomenlinnan lelumuseo ja Tullimuseo.
Kirkko
Yksi monista mielenkiintoisista nähtävyyksistä on vuonna 1854 rakennettu Suomenlinnan kirkko. Se on kirkkomajakka, joka palvelee lento- ja laivaliikennettä.
Lopuksi
Suomenlinnasta ei löydy sitä klassista ”linnaa” mitä jotkut turistit sinne menevät etsimään, mutta paljon muuta.
Linnoitussaari on kokemuksena lähempänä vanhaa kaupunkia. Sellaisena se toimii oikein kiinnostavana merellisenä matkakohteena.