Fiskarsissa kuljetaan Suomen teollisuuden syntysijoilla, ruukinpatruunoiden ja ruukkityöläisten maisemissa. Raaseporin kaupunkiin kuuluva ruukki on kulttuurihistoriallinen aarre, jonka juuret ovat 1600-luvulla. Fiskars oli vuosisatoja maan raudan valmistuksen keskus ja uuden ajattelun syntypaikka.
Ruukissa valmistuivat ensimmäiset suomalaiset laivahöyrykoneet ja kotimaan maaperään soveltuvat aurat. Siellä ovat myös Fiskars-klassikoiden juuret. Pieteetillä entisöity ruukki on kiehtova kulttuurimatkailukohde, muotoilun ja taiteen keskus.
Varrelle virran
Fiskarsin ruukin perusti 1649 hollantilainen Peter Thorwöste Pohjan pitäjän Fiskarsinjoen virtaan. Ruukkiyhteisö eli kukoistustaan 1800-luvulla Johan von Julinin kaudella. Ajan myötä Fiskars kasvoi kansainväliseksi monialayritykseksi ja teollinen toiminta siirrettiin Billnäsiin.
Fiskarsin omaleimaisuus on sen kulttuuriarvoissa ja luonnossa. Ruukin arvorakennusten rivistössä ylväin on Kivitalo, ruukinpatruunoiden kartano. Aidolla Könninkellolla varustettu Tornikellorakennus on entinen koulu, jonka opetusmenetelmänä oli edistyksellinen Bell-Lancaster. Peltorivin punaiset työväen asuintalot valmistuivat jo 1700-luvulla.
Työpajoja, näyttelyitä ja uniikkeja tuotteita
Rouhea ruukki on nyt elävä kyläyhteisö. Tehtaat toimivat käsityöläisten, muotoilijoiden ja taitelijoiden työpajoina, studioina ja ateljeina. Fiskarsin luovan alan ammattilaisten Onoma-osuuskunnan korkeatasoiseen kesänäyttelyyn voi tutustua Kuparipajassa. Tornikellossa palvelevat Fiskars- ja Onoma-shopit. Ruukin raitin putiikeissa myydään design- ja life style -tuotteita, takotöitä, käyttöesineitä, taidekirjoja, herkkuja, artesaaniolutta ym.
Yksilöllisiä palveluja ja erilaisia elämyksiä
Kahvilat ja ravintolat tarjoavat luomu- ja lähiherkkuja. Makuelämysten lomassa voi ihastella joen juoksua ja kosken kohinaa. Uutena ruukissa on juuri avattu japanilainen ravintola. Suomen vanhin majatalo Fiskars Wärdshus – Wärssy – ja Hotel Tegel sekä Kokouskeskus FiskarsForum palvelevat vieraitaan arvokkaissa tiloissa.
Ruukissa on taikaa. Sitä voi ihmetellä vanhalla Paloasemalla heinäkuussa, kun Fiskarsin Taikateatteri käynnistyy. Alueella on uusi skeittipuisto, jossa voi pelata myös katukorista. Pienimpien viihtymiseksi on pieni veturi ja leikkipuisto seikkailulaivoineen. Inko-puisto kutsuu piknikille.
Fiskarsin monimuotoinen luonto on tutustumisen arvoinen. Ruukkia kiertää puulajipolku ja lähimetsää luontopolku. Melontareitti vie Fiskarsinjokea ja Borgbynjärveä Pohjanpitäjänlahteen. Fiskarsissa on mahdollisuus myös ohjattuihin melonta- ja kalastusretkiin sekä räätälöityihin elämyspalveluihin.
Avoinna päivittäin ympäri vuoden.
Teksti: Mirja Lindgren
Kuvat: Fiskars Village/Fiskars Oyj Abp