Suomen eteläisin kaupunki Hanko herää eloon kesäisin. Kaksikieliseen pikkukaupunkiin eivät vedä ostoskeskukset tai huvipuistot vaan merellisyys, luonto, veneily, kesätapahtumat, hiekkarannat ja ravintolat.
Hangossa on maamme suurin vierasvenesatama. Vesitornista voi ihailla näkymiä 65 metriä merenpinnan yläpuolella ja Bengtskäriin tai muille Hangon edustan majakoille pääsee risteilylle kesäisin. Uimarit ja auringonpalvojat levittäytyvät hiekkarannoille, joita riittää kilometrikaupalla.
Lähituotantoa ravintoloissa ja luontoretkiä
Ravintolatarjonta on kesäisin monipuolista. Kesäravintola Hangon Casino on klassikko meren äärellä. Voit ruokailla Itäsataman vanhoissa makasiineissa tai avoimen merimaiseman äärellä. Raaka-aineissa riittää lähituotantoa: kampelaa, ahventa, lammasta ja rapuja. Voit myös lähteä lähiruokakierrokselle, joka on opastettu bussimatka paikallistuottajien tiloille.
Hangossa voi majoittua vaikka kylpyläpuiston vanhassa huvilassa tai hotellilaivassa. Kylpyläpuisto muodostaa valtakunnallisesti ainutlaatuisen huvilakokonaisuuden, jossa on monia suuria ja koristeellisia huviloita. Hopeahietikon leirintäalue motelleineen löytyy Hankoniemen pohjoisrannalta.
Hangossa voit myös käydä mm. luonto- tai linturetkellä. Sijaintinsa vuoksi Hankoniemi on myös yksi maamme parhaimmista lintujen muuttoväylistä, etenkin syksyisin. Linturetket ovat sopivia sekä aloitteleville että kokeneille lintuharrastajille.
Tulliniemen luontoretki puolestaan vie tutustumaan Suomen mantereen eteläisimpään kärkeen ja Hangon linnustoon ja meriluontoon. Retkeen kuuluu vierailu lintuasemalla.
Majakat ja saariston vieraskirja
Pohjoismaiden korkein majakka Bengtskär kohoaa 25 kilometrin päässä Hangosta Suomen eteläisimmällä asutulla saarella. Majakka on rakennettu vuonna 1906 ja siinä toimii mm. majakkamuseo, museoasunto ja kahvila. Bengtskäriin pääsee päivittäin Hangon Itäsatamasta 13.6.-31.8.2015.
Majakkaristeilyjä voi tehdä myös Gustafsvärniin ja Russaröhön. Gustafsvärn on pieni saari, jolla on 1700-luvun lopulla rakennetun linnakkeen rauniot. Majakan rakennusvuosi on 1951. Russarön saarella puolestaan on vuonna 1863 valmistunut majakka, jota tunnetaan nimellä Hangon silmä.
Majakkasaarien lisäksi saaristoristeilylle voi lähteä Hauensuoleen, joka on kapea salmi kahden luodon välissä Tulliniemen edustalla. Tämä ”Saariston vieraskirja” on nähtävyys. Kallioihin on kaiverrettu 640 nimeä ja vaakunakilpeä. Vanhimmat näistä matkaajien merkinnöistä ovat 1500-luvulta.
Meritaisteluja ja linnoitusten jälkiä
Merenkulun perinteet vievät Hangossa purjelaivakaudelle, jolloin Hankoniemi oli merenkävijöiden pysähdyspaikka. Aika kului parempia tuulia merimatkalle odotellessa. Hankoniemen edustalla on myös käyty lukuisia meritaisteluita.
Satama ja rautatie alueelle rakennettiin 1871-1873 välisenä aikana. Eteläisen sijainnin ansiosta meri jäätyy Hangossa myöhemmin kuin muualla Suomessa. Hangon satama on perustettu tätä talvisatamaetua ajatellen.
Hangon kaupunki perustettiin 1874 ja kylpylälaitos vähän myöhemmin. Viime vuosisadan alkupuolella Hanko oli vilkas kylpyläkaupunki.
Vuonna 1940 Hankoniemi vuokrattiin Neuvostoliitolle talvisodan rauhanehtojen mukaisesti sotilastukikohdaksi. Tältä ajalta on edelleen nähtävänä juoksuhautoja, bunkkereita ja tykkiasemia.