Jyväskylän sykähdyttävä luonto valloittaa vaihtelevuudellaan. Alueella on ruhtinaalliset 15 liikuntapuistoa, joiden polut, kuntoreitit ja ladut kutsuvat kulkijaa vehreän luonnon helmaan. Vesiliikenne on kesäisin vilkasta ja rantaelämä houkuttelee niin paikallisia kuin matkailijoitakin.
Erilaisia teemareittejä pitkin on helppo tutustua aluksi kaupunkiluontoon ja sen viheralueisiin. Jyväsjärveä kiertävä 13 km:n pituinen Rantaraitti tarjoaa kaupungin historialla ja nykypäivällä maustetun liikuntaelämyksen. Kokonaan asfaltoitua raittia saa porhaltaa myös rullaluistimilla.
Harjun ulkoilualueella on metsäpolkuja, pururata ja urheilukenttä. Siellä voi kivuta kuuluisia Neron portaita, jotka johtavat Vesilinnan näkötornille. Sen näköalatasanteelta aukeaa huomionarvoinen näkymä Jyväsjärvelle.
Risteilyjä, veneilyä ja rantalentopalloa
Kesäisten risteilyjen ystäviä houkuttaa varsinkin alueen järvistä suurin, Päijänne. Sitä pitkin on mahdollista risteillä Lahteen tai pohjoisen suuntaan Pielavedelle saakka. Risteilyjä järjestetään pääasiassa kesäkuun alusta elokuun loppuun.
Veneilijät ja melojat pääsevät seikkailemaan omatoimisesti vesistöstä toiseen. Sisäjärvien levähdyspaikat, uimarannat ja melontareitit löytyvät erillisestä oppaasta. Sen voi hankkia pientä maksua vastaan Jyväskylän kaupungin liikuntainfosta.
Järvien rannoille on tehty useita rantalentopallokenttiä. Osa niistä on kaupungin ylläpitämiä. Järvikalastusta voi harrastaa omin päin tai osallistumalla yritysten järjestämille kalastusretkille.
Päijänteen virkistysalueyhdistys ylläpitää virkistysalueita, joissa kuka tahansa voi piipahtaa uimassa ja saunomassa. Näihin kuuluvat mm. Jyväskylän Kalasaari ja Korpilahden Pirttisaari. Korpilahdella sijaitsee myös Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Oravivuoren kolmiomittaustorni.
Luonto kutsuu pyöräilemään ja patikoimaan
Kaupungissa ja sen ympäristössä on helppo liikkua pyörällä. Ellei omaa pyörää ole mukana, niitä voi vuokrata eri yrityksiltä. Kevyen liikenteen reittiopas helpottaa matkareittien suunnittelua. Jyväskylän pyöräilyseuran sivuilta löytyy tietoa useista erimittaisista omatoimireiteistä.
Eräs vaihtoehdoista on Jyväskylä-Palokka-Haukkala-Kuokkala-Väinölä-Jyväskylä-reitti. Se on noin 30 km:n mittainen. Reitti kiertää samalla reissulla kolme kaunista järveä, Jyväsjärven, Tuomiojärven ja Palokkajärven. Hurjempaa menoa kaipaavat pyöräilijät pääsevät harrastamaan alamäkiajoa ja enduroa Laajavuoren Bikeparkissa.
Kaupungin ympäristötoimi ylläpitää useita viitoitettuja luontopolkuja patikoitsijoille. Niiden pituudet vaihtelevat Tourujoen polun 700 metristä muutamaan kilometriin. Taka-Keljosta, noin 6 kilometrin päässä keskustasta, alkaa 1,7 km pituinen Kolmisoppisen metsäopetuspolku. Sen varrella on esittelytauluja metsästä kiinnostuneille lapsille ja aikuisille. Säynätsalossa Muuratsalon saaressa sijaitseva Päijätsalon luontopolku kiertää Kontinvuoren itäpuolen rinteitä mahtavan Päijänteen rannalla.
Luolia ja talviharrastuksia
Luolista ja kallioista kiinnostuneet voivat poiketa Laukaan Valkolassa. Siellä sijaitsee jääkautinen rotko, Hitonhauta. Laukaalla samoilija saattaa kiinnostua myös Fennoskandian laajimmasta Saraakallion kalliomaalauksesta. Laavuja ja kotia on seutukunnan alueella paljon. Niiden sijainnit on merkitty Jyväskylän seudun ulkoiluoppaaseen.
Talviaikaan hiihtoladut ja laskettelurinteet odottavat eri lajien harrastajia. Laajavuoren talviurheilukeskuksessa ja Huhtasuo-Halssilan alueella sijaitsevat kaupungin laajimmat latuverkostot. Valaistuja latuja on 50 km ja valaisemattomia 100 km. Hiihtäjien käytössä on myös 140 kilometriä jäälatuja. Retkiluistelureittejä on Palokassa, Vaajakoskella ja Tikkakoskella.
Jyväskylän seudun kauniisti kumpuileva maasto tarjoaa monipuolisia ulkoiluhetkiä ja aktiviteetteja kaiken ikäisille matkailijoille.