Maaseutumatkailusta on moneksi. Monelle maaseudusta tulee mieleen mökkilomat, mutta se voi olla myös ruokailua, kalastusta, vierailu viinitilalla tai monenlaisia aktiviteetteja. Tarjolla on upeita kohteita on lomailuun, päiväretkiin ryhmän kanssa ja kokouksiin. Monet kohteista ovat toimivia oikeita maatiloja.
Maatilamatkailusta etsitään rauhaa ja tilaa hengittää. Matkaajat haluavat nauttia suomalaisesta luonnosta ja sen tarjoamista rentoutumisen mahdollisuuksista. Maatilalla tulijat otetaan vastaan miltei perheenjäseninä, sillä monet yrityksistä ovat pieniä perheyrityksiä.
Suomalainen matkailija osaa jo nykyään arvostaa aitoutta, puhtautta, luotettavuutta ja sitä, että tuotteella on kasvot. Matkailijat nauttivat siitä, että voivat jutella tuotteen takana olevan henkilön kanssa; kysellään kuka on ruuan keittänyt, kuka kasvattanut karjan. Suomalaiset myös olettavat, että kotimainen palvelu on laadukasta, eikä laatusertifikaatteja tarvitse ripustella ovenpieliin.
Kotimaisella maaseutumatkailulla on pari valttikorttia
Ympäristöystävällisyys kiinnostaa kotimaisessa maaseutumatkailussa, juontaja Peltsi arvioi. Se alkaa jo siitä, ettei kohteeseen ainakaan tarvitse lentää. Pyöräily kuuluu monen maaseutumatkailuyrityksen palveluihin, jotkut jopa huoltavat pyöriä. Moni kuuluu Bikeland-verkostoon.
Maaseudun yrittäjillä on vahva yhteistyöverkosto ja he tukevat toisiaan. Suomalaisen maaseutumatkailun kilpailija on pohjoismainen maaseutumatkailu. Valttikortteina Suomessa on ilmastollinen erityisasema, sillä meillä on eniten aurinkotunteja pohjoismaista. Lisäksi meillä on verraton hiljaisuus, metsä ja järvet. Kohteissa voi ihastella pilviä ja tähtiä.
Verkostoituminen auttaa kapea-alaisia pieniä matkailuyrityksiä
Miten sitten kotimainen maaseutumatkailija voi erottautua ja pärjätä kilpailussa, kun palveluja on paljon tarjolla? Yksi tapa on löytää omat vahvuudet – perheen ja työntekijöiden, mutta myös tilan, jotta voi niitä tuotteistaa ja palvella asiakkaita. Pienten yritysten haasteena on se, että oma tuote on usein kapea-alainen. Verkostoitumalla saadaan luotua kokonaisuuksia, jotka houkuttelevat matkaajia.
Maaseutumatkailu on nouseva trendi. Kun olet käynyt muutaman kerran saman hotelliketjun paikoissa eri puolilla maailmaa, niin haluat ehkä sittenkin syödä sen vasta keitetyn paikallisen puuron ja oman kanalan kananmunat maalaistuvan pöydän ääressä. Se on toisenlaista tunnelmaa se.
Näin kertoivat Mikko ”Peltsi” Peltolan haastattelussa Kotimaan Matkailumessuilla matkailuyrittäjä Kirsi Ilola-Ollikka, Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja ja matkailuyrittäjä Maria Tigerstedt, saman yhdistyksen varapuheenjohtaja.
Kuva: Kotimaanmatkailu.fi