Olavinlinna on Savonlinnan kaupungin tärkein matkakohde ja Suomen suosituimpia nähtävyyksiä. 540-vuotias linnavanhus on varmasti yksi tunnetuimmista historiallisista rakennuksistamme. Se on myös maailman pohjoisin keskiaikainen linna, ja toimii Savonlinnan Oopperajuhlien päänäyttämönä. Vanhasta linnasta on edelleen moneksi.
Keskiajalta ei ole säilynyt kovinkaan montaa rakennusta Suomessa, mutta Olavinlinna on sellainen. Rakentamisen toimeenpanijana oli tanskalaislähtöinen ritari Erik Akselinpoika Tott. Hänen päätöksellään linnaa ryhdyttiin toteuttamaan kallioluodolle Haukiveden ja Pihlajaveden yhdistävässä Kyrönsalmessa vuonna 1475. Tott nimesi linnan Norjan kuninkaan Pyhän Olavin mukaan, olihan tämä ritarien suojelupyhimys.
Strateginen kruunun linna, joka joutui tositoimiin
Vaikka linna rakennettiin harvaan asutulle seudulle, oli sen strateginen merkitys tärkeä. Linnan avulla haluttiin turvata Savon aluetta idästä tulleita hyökkäyksiä vastaan, ja säilyttää seutu Ruotsin kruunulla. Ruotsi ja Novgorod kävivät kiistaa alueista, ja linna asettui pönkittämään Ruotsin asemaa seudun läpi kulkevalle Pähkinäsaaren rauhan rajalle.
Mikään ”koristelinna” Olavinlinna ei ole, sillä se on ollut mukana monessa taistelussa. Suuressa Pohjan sodassa Ruotsi menetti linnan venäläisille vuonna 1714, mutta se saatiin 1721 takaisin Ruotsille. Lopullisesti Ruotsi menetti linnan 1743. Vuoteen 1847 saakka linna toimi venäläisten alaisuudessa varuskuntana.
Vuosisadat ovat jättäneet jälkensä
Nykypäivän Olavinlinna on muotoutunut monien vaiheiden kautta, ja linnassa on koettu aikojen saatossa tulipaloja ja räjähdyksiä, ja sitä on entisöity ja restauroitu, purettu ja lisätty osia. Linnan arkkitehtuuri on moni-ilmeistä, ja vaikutteita on niin lännestä kuin idästäkin.
Leimallista Olavinlinnalle on se, että se on nimenomaan rakennettu sotilaalliseen käyttöön. Rakennuspaikkakin on valittu puolustuksellisesta näkökulmasta, sillä kalliosaari kohoaa jyrkkänä vuolaan virran keskeltä. Tällaista paikkaa vihollisen on ollut vaikeaa lähestyä.
Linnoitus on hyvin säilynyt, ja sen linnanmuurit, tornit ja muut tilat tarjoavat todellisen linnaelämyksen. Sen jykevien muurien sisään on helppoa kuvitella haarniskojen kolinaa, tykinjylinää ja linnan väkeä arkisissa askareissaan.
Muurien sisällä vaeltaessaan tulee pohtineeksi linnan puolustuksellisia ratkaisuja ja sitä millaista arki linnassa muinoin mahtoi olla läpi Suomen ankarien talvien ja erilaisten vuodenaikojen.
Linnan palvelut ja aukiolo
Olavinlinna on valtion omistuksessa ja Kansallismuseo vastaa yleisötoiminnasta. Linna on avoinna ympäri vuoden, ja vierailijoille on tarjolla opastettuja kierroksia. Linnassa on perusnäyttely, joka esittelee rakennuksen historiaa, sekä museokauppa. Perusnäyttelyyn pääsee myös pyörätuolilla ja rollaattorilla. Linnaan käy Museokortti.
Myymälöitä ja kahviloita on vierailijalle tarjolla jo linnaan johtavalla reitilläkin.
Verkossa:
https://visitsavonlinna.fi/olavinlinna/
https://www.kansallismuseo.fi/fi/olavinlinna
Savonlinnan Oopperajuhlat
https://operafestival.fi/
Lähteet:
visitsavolinna.fi
eteläsuomenmuseot.fi
kansallismuseo.fi