Pohjoiseen Suomeen avattiin vuonna 2021 uusi reitistö, Pohjolan rengastie. Se on Oulun tienoolta ponnistava reitti autoilijoille, pyöräilijöille ja julkisia käyttäville matkaajille. Se soveltuu kaikenikäisille ja monenlaiseen makuun.
Uuden reitistön varrella on tarjolla merta ja saaristoa, pikkukyliä ja peltomaisemia, järviä, metsiä ja Suomen eteläisin tunturi. Rengastie on erityisesti luontomatkailijoiden suosiossa. Reittivalinnan jokainen voi tehdä itse. Yhteensä rengastielle pituutta kertyy 900 kilometriä, mutta jokainen voi poimia kokonaisuudesta itselleen mieleisen osasen.
Monipuolisia kohteita reitin varrella
Pohjolan rengastie yhdistää yhdeksän eri matkailualuetta. Se on liima, joka sitoo yhteen pohjoisen Suomen kokemuksia ja maisemia. Sillä on tarjottavaa niin luontomaisemaan kiintyneille kuin kaupunkimatkailijoille. Reitti kulkee läpi metsien, jokien ja tuntureiden.
Meriosuus noudattelee Perämeren rannikkoa Oulusta historiaa huokuvaan Raaheen, ja jatkuu edelleen Kalajoen hietikoille. Reitin varrelta voi hypätä lauttamatkalle Perämeren suurimpaan saareen, Hailuotoon, jossa matkaajaa odottavat dyynihiekkarannat ja kalastajakylä. Lintuja voi bongata Limingassa, joka tunnetaan muuttolintujen lentokenttänä.
Saman kohteen voi kokea hyvin eri tavalla eri vuodenaikoina.
Alueen metsäluonnon komeimpia kohteita on Rokua Geopark, jota jääkausi on muovannut ainutlaatuisesti. Rokua Geopark jakautuu kolmeen maisema-alueeseen, Oulujokilaaksoon, Oulujärveen ja Rokuan harju- ja dyynialueeseen.
Alue alkaa Muhokselta, jonne Oulusta on matkaa noin 20 kilometriä. Sieltä se jatkuu 90 kilometriä Oulujärvelle. Geoparkin alueella luonnossa esiintyy dyynien lisäksi mm. suoalueita, upeita hiekkarantoja ja jäkälän peittämiä kangasmetsiä. Geopark on UNESCOn Global Geopark -ohjelman kohde.
Joet ovat rengasreitin yksi merkittävä elementti. Reitti seuraa kuuttatoista jokea ja vie historiallisten vesiväylien alkulähteille.
Tuntureillekin asti reitillä päästään. Syötteen kansallispuiston alue Oulun itäpuolella edustaa Suomen eteläisintä tunturialuetta. Syötteellä on paljon mahdollisuuksia niin patikointiin kuin pyöräilyynkin. Talvisin alue on yksi Suomen lumisimmista. Matkaajan käytössä ovat hiihtokeskus ja hotellit.
Rengastiehen liitettiin tuoreimpana alueena Tyrnävä. Se on maaseutupitäjä, joka linkittyy vahvasti Oulun kaupunkiseutuun. Tyrnävän antia ovat mm. lakeusmaisemat, ja jyrkkä Ängesleväjoen kanjoni patikkareitteineen ja riippusiltoineen.
Miten pääset kohteisiin?
Pohjolan rengastielle ja Oulun seudulle pääsee pitkienkin välimatkojen päästä helposti lentäen, sillä Suomen toiseksi vilkkaimmalle lentokentälle saapuu useita Finnairin lentoja päivittäin. Lyhyemmän matkan reissaajille voi suositella junaa tai bussia, joilla matka alueelle sujuu kätevästi, joka puolelta Suomea.
Kohteissa pääsee liikkumaan pyöräillen tai paikallisbussilla. Oulun joukkoliikenteellä pääsee matkustamaan osaan rengastien kohteista.
Mukana Pohjolan rengastiessä ovat:
Hailuoto, Ii, Kempele, Raahe, Kalajoki, Rokua, Liminka, Syöte, Tyrnävä, Oulu
Pohjolan rengastien verkkosivusto
Lähde:
VisitOulu