Vanha Rauma on ihastuttavan ehjä, elävä, hyvin säilynyt ja kunnossapidetty puutalokokonaisuus, jonka läpi virtaa Raumanjoki. Alue on Pohjoismaiden laajin, yhtenäisin ja parhaiten säilynyt vanha puukaupunkialue ja päässyt tämän vuoksi UNESCO:n maailmanperintöluetteloon.
Satakunnassa sijaitsevan Rauman historia on pitkä. Kaupunki on perustettu jo 1442 ja sijaitsee Selkämeren rannalla. Vanhan Rauman keskiaikaiset katulinjaukset näkyvät alueella mutkina ja kujina. Vuoden 1682 palon jälkeen tosin joitakin katuja oikaistiin ja levennettiin.
Vanhan Rauman asemakaavaa yritettiin 1800-luvulla uudistaa väljemmäksi, samoin kuin Porvoossa, mutta suunnitelmat kariutuivat. Vanha säilyi.
Keskiaikaisista rakennuksista on jäljellä vain Pyhän Ristin kirkko ja Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot. Suurin osa rakennuksista on saanut uusrenesanssityylinsä 1890-luvulla. Koristeellisia yksityiskohtia riittää. Pihoja rajaavat lauta-aidat ja portit, ja tonteilla on asuintalojen lisäksi ulkorakennuksia, karjasuojia ja aittoja. Jokaisella talolla on nimi, jonka kertoo seinän kyltti.
Elävä Vanha kaupunki avautuu kävellen
Vanha Rauma on edelleen kaupungin sydän. Toisin on monessa muussa vanhassa puukaupunginosassa, jotka ovat jääneet hiljaisiksi laita-alueiksi uuden rinnalle.
Rauman Vanhan kaupungin keskiössä on kauppatori katoksineen ja toritapahtumineen. Pääkatuja ovat Kuninkaankatu ja Kauppakatu.
Puutaloalueella on toistasataa erikoisliikettä eli pelkillä kirpputoreilla ei tarvitse kiertää. Alueen noin 600 rakennusta ovat pääosin yksityisomistuksessa. Alue avautuu parhaiten kävellen.
Rauman reissua voi elävöittää kesällä viettämällä aikaa iltatorilla.
Museon ystäville sopii merimiehen kotimuseo Kirsti, joka esittelee rakentamisen ja asumisen historiaa.
Majoitusmahdollisuuksista kannattaa huomoida mm. Kalatorin laidalla sijaitseva 1930-luvun funkistalossa toimiva Hotelli Vanha Rauma.
Artikkelin kuvat Rauman kaupunki/Juha Sinisalo ja Mikko Uussaari