Valamon luostarissa vietetään mielenkiintoista vuotta. On tullut kuluneeksi 75 vuotta siitä kun munkkiluostari siirtyi Laatokalta nykyiselle paikalleen Heinävedelle.
Luostari muutti Heinäveden Papinniemeen vuonna 1940 talvisodan tieltä. Aiemmin luostari sijaitsi Laatokalla, jossa luostaritoimintaa oli harjoitettu jo 1300-luvulta alkaen. Sodan vuoksi luostarin parisataapäinen veljestö joutui evakkotielle.
Hengellinen keskus elää matkailusta
Valamo on tunnetusti yksi ortodoksisen uskon ja kulttuurin hengellisiä keskuksia Suomessa ja Pohjolassa. Luostarissa vierailee vuoden mittaan kymmeniä tuhansia pyhiinvaeltajia ja matkailijoita. Vieraita luostari ottaa vastaan ympäri vuoden.
Luostarista nykypäivän ihminen hakee levollista ilmapiiriä, luontoa ja mahdollisuuksia rauhoittumiseen. Valamon pääelinkeino onkin nykyisin matkailu. Saadut tuotot käytetään suoraan luostarin ylläpitoon ja kehittämiseen.
Nykyään hengellistä yhteisöelämää elävässä veljestössä on 13 miestä ja työpaikan se tarjoaa toimipisteissään noin 30 lähialueen ihmiselle. Vuosittain luostarissa viivähtää myös talkoolaisia.
Juhlavuoden tapahtumia
Ortodoksisen kirkon askeesin perintöä vaalivan luostarin rauhaa värittävät vuotisjuhlan kulttuuritapahtumat, musiikki ja suuren suosion saaneen Mestarin jälki -näyttelyn toinen osa.
Kesällä Valamon näyttelyissä voi tutustua mm. kristilliseen kansantaiteeseen ja kirkollisiin käsikirjoituksiin. Valamon historiallinen näyttely on uudistettu 75-vuotisjuhlien kunniaksi. Päivittäisten jumalanpalvelusten lisäksi järjestetään useita piano- ja laulukonsertteja. Suomalaisen runon illassa voi kuulla toiverunoja.
Kesän jälkeen juhlavuosi jatkuu Mestarin jälki II -näyttelyllä. Sen myötä luostarissa on esillä mm. Rembrandtin, Marc Chagallin, Salvador Dalín ja Andy Warholin kristillisaiheisia teoksia.
Luostariin tutustuminen alkaa helpoiten opastetun kierroksen avulla. Niitä järjestetään kesällä päivittäin.
Vierailijoilla on mahdollisuus myös risteilyyn m/s Sergei-laivalla Juojärvelle, Valamon luostarin ja Lintulan nunnaluostarin välisellä kanavareitillä. Lisäksi Valamon opiston kesäkursseilla voi opiskella käden-, ajattelun ja sydämen taitoja.
Valamon luostari
Valamon luostarin kotisivut