Vanha Vaasa on monimuotoinen maisemanähtävyys, jolla on historiallista arvoa. Siihen tutustuville on nyt alueella tarjolla opasteet. Tulipalossa tuhoutuneeseen vanhaan kaupunkiin voi nyt tutustua kätevästi vaikka pyöräillen.
Vanhaan Vaasaan johtavilta pääväyliltä löytyvät nyt vanhojen tulliporttien paikat osoittavat tervetulotoivotukset. Kauppiaankadulla on viitoitukset sekä etäisyydet kohteille.
Vanha Vaasa on monimuotoinen maisemanähtävyys, jolla on historiallista arvoa. Kuningas Kaarle IX perusti Vaasan kaupungin vuonna 1606 ja kaupunki kehittyi Pyhän Marian kivikirkon ympärille.
Vaasa kuitenkin tuhoutui tulipalossa vuonna 1852. Vain muutama rakennus säilyi hävitykseltä.
Yksi säilyneistä rakennuksista oli Hovioikeus. Toinen porvari Abraham Falanderin (Wasastjerna) talo, joka on nykyään Vanhan Vaasan museo.
Tuhoisan tulipalon jälkeen kaupunki siirrettiin 6 kilometrin päähän rannikolle koska maankohoamisen myötä kaupunki oli jäänyt liian kauaksi merestä.
Nyt vanhaan kaupunkiin on helpompaa tutustua. Kaikkien saapumisopasteiden vierestä kulkee kevyeen liikenteen väylä ja Vanha Vaasa onkin oiva pyöräretken kohde. Autoilijoille löytyy maksuton pysäköintialue Torikadun ja Kauppiaankadun risteyksessä. Pysäköintialueelle ajetaan Torikadulta. Liikuntarajoitteisille historialliset kohteet saattavat olla haastavia.
Pyhän Marian kirkkotorin alueesta on tehty yleisopaste ja kirkonrauniosta, kellotapulista, raatihuoneesta sekä triviaalikoulusta on kohdeopasteet. Kohdeopasteet on tehty myös Mustasaaren kirkosta, entisen hovioikeuden puistikosta ja Korsholman linnamäestä.
Vanhan Vaasan museo on avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun tiistaista sunnuntaihin.