Ahvenanmaa voi olla manner-suomalaiselle eksoottinen paikka – kuin ulkomailla olisi. Merellinen maakunta onkin hieno osa Suomen monipuolista matkailutarjontaa. Tässä artikkelissa kerromme kuusi vinkkiä Ahvenanmaan matkaa suunnittelevalle.
Ahvenanmaa on Suomen maakunta ja itsehallintoalue, ja suosittu matkailukohde ympäri vuoden. Ahvenanmaan upeaan saaristoon kuuluu yli 6700 saarta. Nähtävää Ahvenanmaalla ja sen hallintokeskus Maarianhaminassa riittää moneen makuun.
1. Tutustu Maarianhaminaan kävellen
Ahvenanmaalla on vain yksi kaupunki, Maarianhamina. Se on Ahvenanmaan itsehallinnollisen maakunnan hallintokeskus, merellinen pikkukaupunki, jossa asukkaita on noin 12000. Kaupunki on kohtuullisen kokoinen ja kävelemällä pääsee nopeasti kaikkialle. Keskustassa Torggatan-kävelykadulta ja sen lähistöltä matkaaja löytää kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Matkaaja voi tutustua puutalokortteleihin ja piipahtaa vaikka taidenäyttelyissä kaupungin museoissa.
Mariebad on kylpylä, joka tarjoaa mm. lämmitetyn ulkoaltaan, hierovia suihkuja, porealtaan ja vesiliukumäen. Talvisin tarjolla on avanto. Merikortteli on alue, jossa voit tutustua veneenrakennusmuoseoon ja laivanrakennukseen.
Maarianhaminan keskustan vieressä sijaitsee myös Grönä Udden -merenrantapuisto, joka sopii rauhalliseen rantalomailuun. Sen leirintäalue voi toimia tukikohtana Maarianhaminaan tutustumiseen. Keskustaan on matkaa alle kilometri.
2. Käy Museokierroksella
Merellä on suuri merkitys ahvenanmaalaisten elämään. Merenkulkumuseossa on esillä pienoismallikokoelma, merimiesten tarinoita, kaukomaiden esineitä. Museon edustalla on ankkuroituna nelimastoparkki Pommern, joka on suosittu nähtävyys.
Löydät Maarianhaminan keskustasta kätevästi samasta rakennuksesta sekä Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisen museon että Ahvenanmaan taidemuseon. Kulttuurihistoriallisessa museossa käydään läpi Ahvenanmaan historiaa alkaen hylkeenpyytäjien noususta karuille saarille. Taidemuseo puolestaan esittelee ahvenanmaalaistaiteilijoiden teoksia, maalauksia, veistoksia ja installaatioita. Tarjolla on lisäksi vuosittaisia erillisiä näyttelyjä perusnäyttelyn lisäksi.
3. Vieraile Kastelholman linnassa
Kastelholman keskiaikainen linna Keski-Ahvenanmaalla on itsehallintoalueen tunnetuimpia nähtävyyksiä. Sen rakentaminen alkoi 1300-luvun lopulla, ja se on entinen Ahvenanmaan hallintokeskus. Komeaa linnaa ympäröivät vanhat laidunmaat ja ikivanhat jalopuut. Hieno paikka linnaromantikoille.
Kastelholmassa sijaitsee myös Jan Karslgården – ulkoilmamuseo, sekä vankilamuseo Vita Björn. Linnaa vastapäätä, kapean merenlahden toisella puolen sijaitsee Ålands golfklubb ja sen kenttä Slottsbanan. Linna ja museot ovat avoinna kesällä.
4. Tutustu Bomarsundiin vaellusreittiä kulkien
Bomarsundin linnoitus on suurin sotilaallinen rakennus Ahvenanmaalla. Se on Venäjän vallan aikainen rakennelma, joka kohtasi tuhonsa Krimin sodan aikana 1854.
Nykyisin jäljellä on laaja muinaisjäännösalue, jonka historiaan voi tutustua alueen vaellusreitillä. Se kulkee läpi näköalapaikkojen ja monipuolisen maaston. Vaeltajan kannattaa huomioida, että maaperä reitin varrella on epätasaista ja rinteet suhteellisen jyrkkiä. Portaita on 35 metriä. Reitti on merkitty sinisillä merkeillä.
5. Valitse suosikkisi Ahvenanmaan luontopoluista ja vaellusreiteistä
Ahvenanmaalla on kymmeniä vaellusreittejä ja luontopolkuja, jotka ovat käytössä ympäri vuoden. Grottstigen-luontopolku kulkee Pohjois-Ahvenanmaan Getabergetillä, joka on yksi maakunnan korkeimmista kohdista. Polun varrella on kallioluolia, kalliomuodostelmia ja merimaisemia.
Lyhyempi polku on nimeltään Trollstigen. Se sopii hyvin myös pienille lapsille.
6. Tutustu Ahvenanmaahan pyöräillen
Pyöräileminen on hieno tapa tutustua mihin tahansa paikkaan. Siinä pääsee lähemmäs kohteita ja saa nauttia kiireettömästä menosta ja tarkoista aistihavainnoista. Ahvenanmaahankin voi tutustua pyöräillen. Välimatkat ovat lyhyitä, ja sopiva pyöräreitti kannattaa valita kunnon mukaan.
Esimerkiksi Ahvenanmaan pääsaarella kulkee itä-länsi-suunnassa vanha Postitie. Se kulkee pitkin historiallista reittiä, jonka pituus on 65 kilometriä. Matkan varrelle osuvat mm. Kastelholma ja Bomarsund. Reittiä varten kannattaa varata 2-3 päivää, jotta voit jalkautua ja tutustua kohteisiin rauhassa. Pyöräily onnistuu suurimman osan matkaa pyörätietä pitkin, erossa muusta liikenteestä.
Lopuksi
Ahvenanmaa on helppo matkakohde Suomalaisille. Matkustaminen onnistuu laivayhtiöiden risteily- tai reittimatkalla. Laivat lähtevät Ahvenanmaalle Turusta, Helsingistä ja Tukholmasta.
Vierailun voi halutessaan yhdistää muihin lähialueen matkailukohteisiin, kuten Tukholmaan tai muualle Ruotsiin suuntautuvaan matkaan.
Lähteet:
Visit Åland
Museot.fi